Elle Andersson

Hem

Kontakt

Blogg

För lärare page

Vi startar föreläsningen med fika.

ADHD – Varför detta?

Med diagnosen ADHD följer en hel del. Många av oss har ingen tidsuppfattning och har svårt att fokusera på det som är viktigt. Vi vill komma i tid och vi vill visa respekt genom att komma i tid, men det är inte alltid det går. En småsak kan ta vår fulla uppmärksamhet och vi glömmer helt bort att vi skulle passa en tid. Så kommer vi på det och rusar i väg och han då inte heller äta frukosten vi hade tagit fram.

Både ljust och mörkt bröd, faktiskt tror jag till och med att man får bre sin egen macka? Ta en kaka eller en frukt.

ADHD – Varför detta?

Konsistenser är känsligt, viss mat fungerar inte alls just för att det är en konstig konsistens.

Under fikat blir det en presentation om mig och jag frågar lite vilka ni är, för att veta att det jag tänkt prata om just denna föreläsning passar just er och just detta tillfälle.

ADHD – Varför detta?

Om det har hänt något nyligen kan det vara viktigt att anpassa föreläsningen efter just det. Säg att det har nyligen skett en olycka, misshandel eller liknande på skolan. Då är det viktigt att ha detta i åtanke. Lika väl som när er elev kommer till lektionen så vet inte ni vad som precis hänt. Har eleven kommit in från en rast full av mobbning eller hemifrån en bråkig morgon när man inte känner sig älskad av sina föräldrar?

Nu går vi in på praktiska tips direkt. Ni får med er material som ni kan ta med in i lektionssalen.

Skäll inte på det som missats – Ge beröm för det som gjorts!

ADHD – Varför detta?

Har ni en aning om vad som hänt er elev de senaste timmarna? Haft svårt att sova, kanske äntligen kunde sova vid 3 på kvällen efter tänkande i timmar och bara ”helt enkelt” inte kan somna. När …

Uppskatta det som görs och det tycker jag verkligen gäller alla elever. Själv älskade jag att skriva noveller när jag var ung. Fantasin kunde skena iväg och det fanns ingen hejd på mitt skrivande. Det jag mins idag är tyvärr hur alla kritiserade mig för alla stavfel jag gjorde. Vilket ledde till att jag slutade skriva. Det är väl bättre att skriva fel än att inte skriva alls?

I dag ger jag ut en lokal tidning 2 ggr/år på en upplaga av 4.000ex/utgåva. Jag har ca 45 annonsörer och får mycket beröm för min tidning. Något jag aldrig kunnat drömma om och ändå så är jag inte nöjd, i bland blir det någon felstavning och vissa uppslag kunde nog ha gjorts bättre… nog är ett ord som jag ska undvika, det ger en negativ känsla, håller ni med?

Typiskt ADHD

Att vara inne på något och sen helt byta ämne. I min värld är det inte jag som hoppar mellan ämnena, det är ni som inte hinner med. Det fanns för nu inget mer viktigt att säga om tidningen som passar in här och då bytte jag ämne, helt enkelt.

Flera ord som kan undvikas är: inte, måste, försöka.

Försöka –
”Jag ska försöka komma kl.9 i morgon”

Då ger du dig själv tillåtelse att komma för sent, säg i stället att du kommer kl.9 om det är det du menar! Detta är något helt annat och jag tipsar er i ställer om min vän Michelle Nanneson som även hon föreläser om ADHD och är utbildad coach. Nu är jag verkligen helt från ämnet och måste bryta mig själv och helt gå tillbaka till där vi var.

Positiv feedback är jätte viktigt! Förstå att min beskrivning av föreläsningen nu bara är vid första halvtimmen. Precis så fungerar jag. Kommer ifrån ämnet, måste bara berätta detta osv. lika så är detta ett exempel på hur jag älskar att skriva, men först kommit på det på sista tiden efter som jag sedan alltid haft med mig i bakhuvudet att skriva inte är något för mig, jag som är så dålig på Svenska språket. Nu ni mina gamla lärare! Jag är duktig på det jag gör och kan skriva texter riktigt bra, dela med mig av det jag gör och berika andra med min kunskap! Så det så!

Det är just detta som gör att jag brinner för att få föreläsa för lärare, just för att det är så viktigt att ni förstår att vi vill, men kanske bara inte vet hur. Det är därför jag är här hos er för att kunna dela med mig av min kunskap och erfarenhet så att ni i er tur kan dela med er av den till era elever och utbilda fantastiska människor med ADHD!

Jag ser fram emot att få träffa er!