Att hålla i ett webbinarie del 1 – Tydlig information inför starten

En guide för dig som ska hålla i ett webbinarie

Har du 100% koll och jobbat med detta under flera år? Toppen, men läs vidare, jag tror att med min erfarenhet av att besökt massor med webbinarier kan hjälpa dig på vägen från ditt perspektiv till mitt perspektiv. Din besökares ögon.

Ge din besökare trygghet och möjligheten att planera sin dag

Jag fick ett mail efter det att jag anmält mig till ett webbinarie, där stod det:

Håll utkik i din mailkorg för mer information.

Det gjorde jag men ingen info kom, förrän samma dag som eventet skulle vara. Då fick jag ett mail kl.07:56 och en länk till ett webbinarie. Här verkade det som att allt var inspelat i förväg och att jag bara kunde trycka på ”play” och lyssna in.

För mig är ett webbinarie en plats att lära mig nya saker och bli inspirerad. Som en digital föreläsning där man kan ställa frågor och få svar. Men så var det inte här.

Detta gör det för mig som besökare omöjligt att kunna planera min dag. Och det skapar en osäkerhet. Så jag pausade inspelningen, gick och åt frukost och kunde bara hoppas på att jag skulle kunna fortsätta senare.

Här är risken stor att du tappar din besökare. För antingen tror besökaren, jag i detta fall. Att jag kan se detta när jag vill, så jag väntar till ett senare tillfälle. Eller så tror jag att det inte kommer vara mer än 1timme och då passar det mig inte just nu.

Åtgärd

Gör en tydligt tidsplanering för dina besökare. Eller ett alternativ till ovan webbinarie. Berätta att det går bra att se webbinariet som består av: Speca upp vilka som föreläser och hur långa pass de kör. Då kan jag som besökare lättare planera min dag efter det jag vill se.

Berätta om det bara går att se just denna dag eller om inspelningen kommer att finnas tillgänglig efter de tänkta dagarna.

Gör så här:

Skicka ut ett mail senast dagen innan tänkt datum. Mailet bör innehålla en länk till eventet alt. att du berättar: ”I morgon kl. 08:00 kommer du få ett mail med en länk till vårt webbinarie.”

Går det att se webbinariet i efterhand?

En fråga som alltid ställs är om eventet går att se i efterhand. Passa på att ge dina besökare en trygghet redan här. Berätta att webbinariet går att se i 2 veckors tid efter sändning.

Locka besökarna till livesändningen

Det är klart att man vill ha hög aktivitet på livesändningen. För att få besökare till det direktsända webbinariet kan du locka med att ge bort en ”freebie”. Eller rabatter på kurser som du erbjuder som gäller just under eventet är live.